Pracovní oblečení a příspěvek na jejich udržování

Úvod  Zaměstnanci  Nezdaňované příjmy zaměstnance (zaměstnanecké benefity)

Hodnota pracovního oblečení, určeného zaměstnavatelem pro výkon zaměstnání, včetně příspěvku na jeho udržování je mimo režim zdanění u zaměstnance.

Ze zdanění zaměstnance je vyjmuta podle § 6 odst. 7 písm. b) zákona o daních příjmů hodnota pracovního oblečení, určeného zaměstnavatelem pro výkon zaměstnání, včetně příspěvku (též finanční) na jeho udržování.

Lze doporučit, aby jeho používání bylo vymezeno ve vnitřním předpise zaměstnavatele. Ze zdanění je tak vyjmuta pouze hodnota pracovního oblečení, které je používáno zaměstnancem výhradně pro účely svého pracovního zařazení. Jedná se tak o pracovní oblečení, které zaměstnanec může nosit pouze v průběhu pracovního výkonu.

Stejný daňový režim mají i příspěvky na udržování pracovního oblečení určeného zaměstnavatelem pro výkon zaměstnání. Podmínky pro poskytování náhrad se doporučuje zanést do vnitřní podnikové směrnice a výši paušální náhrady prokazatelně stanovit kalkulací.

Vyplacená peněžní paušální částka je u zaměstnavatele daňovým nákladem a u zaměstnance není předmětem zdanění a zpojistnění.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Doposud nebyl přidán žádný komentář. Buďte první!

Přidat komentář

Komentáře můžou vkládat pouze registrovaní uživatelé. Pokud jste registrovaní, přihlašte se nebo se zaregistrujte.
Tip
Registrujte se ještě dnes pro zasílání pravidelných e-mailů s našimi daňovými tipy.